Værd at vide om mr scanning

Der kan være mange årsager til, at man skal have foretaget en mr-scanning. Generelt bruges det til at undersøge kroppen og på den måde hjælpe lægerne med at stille den rigtige diagnose og planlægge den bedste behandling. Men hvad er en mr-scanning og hvad er der noget man selv skal være opmærksom på?

Hvad er en mr-scanning?

En mr-scanning er en måde at få skabt billeder af kroppens indre strukturer på. Det kan bruges til at undersøge næsten alle dele af kroppen og er en udbredt måde at undersøge forskellige symptomer på.

Som regel vil du blive henvist af din egen læge til en mr-scanning – og det kan der være mange forskellige årsager til. Hvis du er i tvivl om hvad det skal bruges til i dit tilfælde, er det bedste du kan gøre, at spørge din egen læge ind til processen.

Hvordan foregår det?

Overordnet set foregår det ved at hele, eller dele af kroppen bliver placeret i en tunnel-lignende maskine som er åben i begge ender. Det er vigtigt at man ligger behageligt og kan ligge stille i lang tid, da selve scanningen kan variere i tid, alt efter hvad der skal scannes på kroppen.

Nogle steder vil du også få udleveret et par hovedtelefoner med musik eller lignende i. Det skyldes at maskinen kan larme en del. Ved af få musik i ørene i stedet for, får du med al sandsynlighed en lidt bedre oplevelse undervejs.

Det er vigtigt at understrege, at der kan være forskel fra sted til sted og den bedste måde at vide sig helt sikker på er, at spørge det behandlingssted som skal foretage scanningen til råds.

Er der noget man skal holde øje med?

Mr-scanninger er generelt ufarligt. Der kan dog være visse undtagelser. Normalt vil din egen læge allerede være opmærksom på disse ting. Men hvis du eksempelvis lider af klaustrofobi kan det være en god idé at informere både din læge og behandlingsstedet om det. For det kan have indflydelse på selve resultatet, hvis du ikke kan ligge stille under hele scanningen.

Hvis man er en smule usikker på proceduren er det altid en god idé at tale med sin læge om det. På den måde kan I sammen tale jer igennem hvad der skal ske og hvorfor det lige i dit tilfælde er en god idé at få foretaget en mr-scanning.